Verkostosuunnittelija tekee töitä toimiston lisäksi maastossa
Enerkellä työskentelee reilut kaksikymmentä verkostosuunnittelijaa eri toimipisteissä. He tekevät pitkälti maastosuunnittelua sähkönjakeluverkkoprojekteille. Urapolut tehtävään ovat varsin monimuotoisia.
Maastosuunnittelussa lähdetään sähköistä suunnitelmaa viemään maastoon. Ensisijaista on maastoon tutustuminen. Siinä auttavat erilaiset valmiit tietokannat, joista löytyy virallista tietoa maan muodosta, maaperästä sekä alueen erikoispiirteistä, kuten luonnonsuojelukohteista, virtaavista vesistä tai vaikkapa arkeologisista kohteista. Tällaisia erikoispiirteitä löytyy suunnittelijoiden mukaan käytännössä kaikista vähänkin isommista projekteista.
Tietokannoista saatavaa tietoa täydennetään tutustumalla maastoon.
– Osa suunnittelijoista tykkää perehtyä kohteeseen enemmän tietokoneelta käsin ja osa puolestaan toimii enemmän maastossa, kertoo maastosuunnittelua koordinoiva Miika Kurki. – Tyypillinen suunnittelija on maastossa noin kolmasosan työajasta.
Aikaisemmin maastosuunnittelun tukena käytettiin monenlaisia laitteita, mutta nykyisin GPS-laite on käytössä kaikilla suunnittelijoilla ja se on virtaviivaistanut työtä paljon. GPS-laitteen ohella tyypillisiä työvälineitä ovat esimerkiksi maakaapelitutka ja porakone.
Maastosuunnittelu tehdään verkkoyhtiön verkkotietojärjestelmään
Itse suunnittelu tehdään verkkoyhtiön omaan verkkotietojärjestelmään. Varsinaista verkon rakentamista varten suunnittelija työstää aluekartat selostuksineen, kaaviot, käyttöönottosuunnitelmat ja jopa johto- ja materiaaliluettelot. Nämä dokumentit auttavat tiimipäällikköä, asentajia ja aliurakoitsijoita urakan toteuttamisessa.
On tärkeää, että suunnitelma on dokumentoitu kunnolla ja että koko henkilökunta mukaan lukien aliurakoitsijat, on perehdytetty hyvin. Näin toteutus perustuu suunnitelmaan ja alueen erityispiirteet tulevat huomioiduksi myös toteutuksessa.
Lupa-asiat vaativat neuvottelukykyä ja kärsivällisyyttä
Yksi olennainen osa ovat lupa-asiat. Lupia haetaan eri instansseilta, kuten ELY:ltä, Väylästä, AVI:lta tai Fingridiltä. Lisäksi yksityisiltä maanomistajilta tarvitaan luvat verkon rakentamiseen heidän maalleen. Yksinkertaisimmillaan lupa-asiat selviävät parissa viikossa, mutta joissakin tapauksissa puhutaan useista kuukausista.
– Isoissa projekteissa on helposti toista sataa maanomistajaa, mikä luonnollisesti vie aikansa, kertoo verkostosuunnittelija Martin Äikäs. – Lähtökohtaisesti alueella asuvat maanomistajat suhtautuvat asiaan positiivisesti.
– Maastosuunnittelussa korostuvatkin suunnittelijan paineensietokyky, pitkäjänteisyys ja neuvottelutaidot, huomauttaa verkostosuunnittelija Janne Korhonen.
Suunnittelijaksi erilaisista taustoista
Verkostosuunnittelijaksi voi päästä varsin monenlaisia polkuja pitkin. Sähköalan tuntemus on välttämätöntä ja käytännön kenttäkokemuksesta on ehdottomasti hyötyä.
Martin Äikäs Mikkelin toimisteestä on toiminut Enerkellä verkostosuunnittelijana vuodesta 2019. Koulutukseltaan Martin on sähköpuolen insinööri. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli hetken sähköverkostoasentajana, mikä helpotti myöhemmin suunnittelutyötä merkittävästi.
– Työtehtävät ovat mukavan monipuolisia eikä työ ole pelkkää koneen ääressä istumista, hän toteaa.
Janne Korhonen Lehmon toimipisteestä toimi ensin sähköverkostoasentajana kymmenisen vuotta. Työnantaja houkutteli hänet verkostosuunnittelijaksi. Asentajatausta on ollut työssä erittäin hyödyllinen, joskin Janne on opiskellut sittemmin myös sähköverkkomestarin koulutuksen.
– Työ on varsin itsenäistä ja päivän ohjelmaan voi vaikuttaa itse, Janne kertoo.
Miika Kurki Lehmon toimipisteestä on koulutukseltaan sähkövoimatekniikan insinööri. Enerkelle hän tuli ensimmäistä kertaa vuonna 2005 ja aloitti vuonna 2008 vakituisena verkostosuunnittelijan tehtävissä. Tehtäviä hän teki yli viisi vuotta, kunnes siirtyi sähkötekniseen mitoitussuunnitteluun. Sittemmin mies palasi takaisin maastosuunnittelun pariin, mutta tällä kertaa tukitehtävissä. Miika tukee suunnittelijaporukkaa pitämällä yllä mm. ohjeistuksia, koordinoimalla suunnittelua ja tekemällä yhteistyötä verkkoyhtiöiden kanssa.
Miika toteaa, että työssä ei ole yhtä asiaa yli kaiken, vaan työ ja työpaikka ovat hänen kohdallaan kokonaisuutena se kiinnipitävä voima.

Monissa suunnittelukohteissa on huomioonotettavia erikoispiirteitä. Tässä kuvassa on sodanaikaisia panssarintorjuntaesteitä Kainuussa sijaitsevasta projektista.