Varavoimakoneet turvaavat maailmancupkilpailujen häiriöttömän läpiviennin

1000 kVA:n kone on varmistamassa valaistusta ja TV-lähetyksiä

 

Ampumahiihdon maailmancupkausi avataan Kontiolahdella marras-joulukuun vaihteessa 29.11.–4.12. Viikon aikana naisilla ja miehillä on yhteensä kahdeksan starttia. Kisaamaan päästään pikakilpailussa, takaa-ajossa, normaalikilpailuissa ja viesteissä.

”Odotamme paikan päälle yli 10 000 kävijää kisaviikon aikana. Kisapaikkojen rakentaminen on sujunut aikataulussa ja viimeistelytöitä tehdään parhaillaan. Ladut ovat myös hyvässä kunnossa.”, kertoo puhelimitse kisapaikalta tavoitettu Kontiolahden urheilijoiden puheenjohtaja ja kilpailun johtaja Kimmo Turunen.

Yksi tärkeä osa kisavalmisteluja on stadionin ympäristön eri palvelujen ja tekniikan sähkönjakelun varmistaminen. Koko kilpailuita ei voitaisi järjestää ilman Enerkeltä hankittua varavoimapalvelua.

Turunen kertoo, että kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU velvoittaa kilpailujärjestäjiä varmentamaan sähkönjakelun kisatapahtumien ajaksi. Vaikka sähköverkkoa stadionin ympäristössä on viime vuosina parannettu huomattavasti, on varavoimaa hyvä olla koko kisaviikon ajan tarjolla. Kontiolahden ampumahiihtostadionilla sähkönjakelun varmennus on toteutettu kolmella eri varavoimakoneella. Niiden tärkein tehtävä on turvata kilpailun läpivienti, vaikka alueen normaaliin sähkönjakeluun tulisi katkos.

”Olemme toimittaneet paikalle kolme suurta varavoimakonetta Enerken laajasta valikoimasta. Varavoimakoneiden yhteenlasketulla kapasiteetilla voitaisiin sähköistää useita satoja omakotitaloja pakkaspäivänä. Täällä varavoimakoneiden tehtävä on turvata alueen häiriötilanteissa valaistuksen, YLE:n sekä kansainvälisen TV-lähetyksen, tulospalvelun ja päärakennusten sähkön saanti. Kaikki mikä vaikuttaa kilpailun läpivientiin on varmennettu.”, kertoo Enerken sähköverkostoasentaja Jari Janttonen.

380 kVA:n varavoimakone

 

Janttonen on maailmancupviikolla kilpailutapahtumien ajan stadionilla aina paikan päällä huolehtimassa varavoimakoneista. Koneet käynnistetään muutamaa tuntia ennen kisastarttia ja ne toimivat kilpailun ajan sähköverkon rinnalla turvaamassa häiriötöntä sähkönjakelua. Esimerkiksi jos valaistus pääsisi sammumaan lyhyen sähkökatkon takia, valot voidaan sytyttää takaisin vasta 5–10 minuutin odottelun jälkeen. Tällaista ei tietenkään saa päästä tapahtumaan kesken kilpailun.

Enerke pystyy toimittamaan varavoimapalveluja ja tilapäissähköä monipuolisella varavoimakalustolla. Palvelut kattavat esimerkiksi sähkönjakelun turvaamisen tapahtumissa ja teollisuuden tai verkkoyhtiöiden huoltotöissä. Enerken varavoimakoneet ovat vuosittain turvaamassa ampumahiihdon maailmancupin lisäksi esimerkiksi Ilosaarirockin sähkönjakelua. Tapahtumien lisäksi varavoimakoneille on käyttöä omilla verkonrakennustyömailla sekä esimerkiksi myrskytuhojen korjauksien yhteydessä.

Turunen kertoo, että pitkäaikainen yhteistyö Enerken kanssa on helppoa, koska ihmiset tuntevat toisensa, asentajat tietävät mitä tehdä ja osapuolten välillä vallitsee luottamus.

”Ilman vettä pärjäämme kyllä jonkun aikaa, mutta sähköä on oltava häiriöttömästi tarjolla koko maailmancupviikon ajan, jotta kilpailut saadaan vietyä normaalisti läpi”, Turunen summaa varavoiman merkitystä.

Lisätietoa meidän varavoimapalveluista

Takaisin ajankohtaista-sivulle