Sate-puolen kunnossapitoasentajat arvostavat työn monipuolisuutta
Sähköasema- ja teollisuusuuspuolen kunnossapitotehtävissä Enerkellä toimii parisenkymmentä asentajaa. Heidän työnsä on monipuolista palvelua sähköasemien, teollisuuden ja voimaloiden parissa. Työn monipuolisuus onkin haastattelun perusteella työn suola.
Enerke tarjoaa monenlaisia kunnossapitopalveluita sähköasema- ja teollisuuspuolelle. Kohteina ovat sähköasemat, teollisuuslaitokset ja voimalat. Työ jakautuu kunnossapitopalveluihin, kunnonvalvontamittauksiin ja projekteihin. Henkilöstö on sijoittunut ensisijaisesti Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueille, mutta liikkuu tarvittaessa myös muualla Suomessa.
Kokonaisvaltaista vesivoimaloiden kunnossapitoa
Kunnossapitopalvelut painottuvat tällä hetkellä vesivoimaloihin sekä sähköasemiin. Erityisesti Itä-Suomessa Enerkellä on monien vesivoimaloiden osalta isännöintisopimus.
– Teemme kunnossapitoa kokonaisvaltaisesti ja varmistamme, että laitos toimii, kertoo sähköasentaja Simo Mälkiä Enerkeltä.
Laitokselle on sovittu huolto-ohjelman mukaiset tarkastuskierrokset, joiden aikana havainnoidaan ja testataan laitoksen toimivuutta. Laitoksen koneet myös huolletaan erillisen huolto-ohjelman mukaisesti. Kunnossapitoon sisältyy myös kiinteistönhoidollisia tehtäviä, kuten lumitöitä tai valaisinten vaihtoa. Koska laitoksen jatkuva, virheetön toiminta on välttämätöntä, tarjoaa Enerke tarvittaessa palvelua 24/7.
Työn vuoksi liikutaan paljon, mutta yön yli matkoja on vain vähän, sillä kaikki tämänhetkiset vesivoimakohteet sijaitsevat itäisessä Suomessa. Muita kunnossapitokohteita löytyy ympäri Suomen
Sähköasemille on sovittu yleensä kausihuollot, jolloin huolletaan katkaisimet, releet ja muut osat. Sähköasemilla ja teollisuudessa tehdään paljon myös ns. mittaavaa kunnossapitoa, mikä sisältää analyysejä, mittauksia ja kokeita. Sähköasemahuoltoja tehdään tällä hetkellä Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella, mutta teollisuuden kunnossapitoa myös ympäri Suomen.
– Asiakkainamme on mm. useita teollisuuslaitoksia Länsi-Suomesta, jonne voidaan matkustaa useammaksikin päiväksi kerrallaan, kertoo Teemu Lintunen, joka tekee enemmän sähköasemapuolen tehtäviä.
Asentajien työhön kuuluvat myös projektit, kuten kaapeloinnit, keskusasennukset, muuntamoasennukset, varavoima- ja akkuprojektit sekä autonlatausjärjestelmät.
Työtä tehdään tyypillisesti parin kanssa, mutta monet pienemmät perustarkastukset tehdään yhden henkilön voimin.
Työn suola on sen monipuolisuus
Lähes kaikilla Sate-puolen kunnossapitoasentajilla on taustalla sähköalan peruskoulutus. Osa sähköasemalla tehtävistä töistä on jännitetöitä, mitkä vaativat jännitetyökoulutuksen. Suuri osa töistä voidaan kuitenkin tehdä jännitteettömänä.
Työssä on hyötyä automaatio- ja kiinteistönhoidon perustuntemuksesta.
Päivän aikana liikutaan autolla paikasta toiseen ja siirretään myös tavaroita ja laitteita, joten pikku-e ja jonkinlainen logistiikkaymmärrys ovat myös tarpeen. Työ vaatii myös yhteydenpitoa mm. tilaajaan sekä erilaisiin muihin yhteistyökumppaneihin, joten perusviestintätaitojen tulee olla kunnossa.
Koska työ on monipuolista, kukaan ei ole valmis koulun penkiltä lähtiessään, vaan työmenetelmiä opitaan työn mukana. Jonkinlaista tahtotilaa uuden oppimiseen siis tarvitaan
Työpäivien pituus vaihtelee jonkin verran ja joustoa tarvitaan erityisesti ongelmatilanteissa.
– Työssä on jonkin verran rutiinitehtäviä, mutta haasteitakin tulee vastaan. Haasteista selviäminen tuo kuitenkin lähes poikkeuksetta onnistumisen tunteen, toteaa Mälkiä.