Sisu-allianssin Akonlahti-Timonniemen sähköverkkoprojekti Kuhmossa lähes valmis

Kajave Oy:n Akonlahti-Timonniemen sähköverkkoprojekti alkaa olla loppusuoralla. Kyseessä on yksi alkuvuodesta alkaneen Sisu-allianssin ensimmäisistä isoista investointiprojekteista. Allianssi on Kajaven perustama uusi urakkamuoto, jossa osapuolina ovat sen lisäksi pääurakoitsijana Enerke sekä Despro Engineering ja Kuhmon Rakennuspojat.

Akonlahti-Timonniemi -kohde sijaitsee muutaman kilometrin Kuhmon pohjoispuolella. Talouksia alueella on noin 130. Projektikokonaisuudessa on uusittu alueen koko sähkönjakeluverkko.

– Akonlahti-Timonniemen alue sijaitsee taajaman lähellä. Sen runkojohto-osuuteen on kuulunut paljon vanhaa verkkoa, joka on sijainnut tiestön ulkopuolella. Strategiamme mukaisesti halusimme parantaa tämän verkko-osuuden toimintavarmuutta, kertoo rakennuttajapäällikkö Aki Palo Kajavelta.

Projekti alkoi talvella 2024 uuden, keskijänniteilmajohtoverkon (20 kV) rakentamisella. Verkkoa rakennettiin lähes 16 km. Uusi ilmajohto kulkee aiemmasta poiketen tien varressa, jossa sen huolto ja tarvittaessa häiriönhoito on helpompaa. Samassa yhteydessä muuntamolta kiinteistöille menevät johdot on muutettu maakaapelille.

Kesän aikana kaivettiin puolestaan runkoverkon puolelle reilut 27 km maakaapelia, josta 16 km keskijännitekaapelia ja 11 km pienjännitekaapelia. Nyt rakennettu maakaapeli tulee korvaamaan runkoverkon alueella olevan ilmajohtoverkon. Samassa yhteydessä alueelle on asennettu 11 puistomuuntamoa, joista seitsemän on kaukokäytettävää.

– Kaukokäytettävien muuntamoiden osuus tulee lisääntymään, sillä kaukokäyttö nopeuttaa vian rajaamista ja niiden automaatio helpottaa myös muutosten toteutusta normaaleissa kytkentämuutostilanteissa, toteaa Palo.

Parhaillaan menossa ovat uuden verkon käyttöönotot. Käyttöönottojen yhteydessä sähkö syötetään uusitulle verkolle ja sitä kautta alueen kiinteistöihin.

Uusi verkko korvaa vanhan vuoden loppuun mennessä

Projekti on edennyt hyvin ja uusi verkko saadaan käyttöönotettua etuajassa, jo marraskuun aikana. Vuoden loppuun mennessä kaikkien alueen kiinteistöjen sähköt syötetään uuden verkon kautta. Vanha verkko pylväineen ja johtoineen puretaan kesään 2025 mennessä.

Allianssi tekee yhteisen tekemisen näkyväksi

Allianssi-yhteistyö on alalla täysin uutta. Sisu-allianssi on Kajaven vetämä ja siihen kuuluvat pääurakoitsija Enerke Oy:n lisäksi Despro Engineering Oy ja Kuhmon Rakennuspojat Oy. Allianssi solmittiin alkuvuodesta 2024. Yhteistyö on projektissa olleiden mukaan sujunut hyvin.

– Projektiryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Keskustelu on avointa, mikä luo hyvät mahdollisuudet onnistumiselle, toteaa tiimipäällikkö Mika Pikkarainen Enerkeltä.

– Tieto liikkuu allianssin sisällä nopeasti suoraan sitä tarvitseville, mikä tekee sen toiminnasta nopeaa ja joustavaa, lisää Palo.

Takaisin ajankohtaista-sivulle